کارشناسی خودرو کارن چک - رنگ شدگی - بدنه - فنی - ارائه برگه 

مونتاژ کامیون های چینی، راه رقابت در بازارهای منطقه را بست

دنیای خودرو/ صادرات خودروهای تجاری تنها درصورت تولید محصولی ارزان‌ تر از مدل‌ های چینی اما باکیفیت‌ تر از آن‌ ها میسر خواهد بود
خروج خودروسازان تجاری از رکود در دهه اخیر نه‌تنها به یک رویا تبدیل شده است، بلکه این سگمنت از صنعت خودرو کشور، روزبه‌روز شرایط سخت‌تری را در مقایسه با گذشته تجربه می‌کند. به‌رغم تمام آن‌چه فشار از سوی کشورهای غربی خوانده می‌شود، اما بخش بزرگی از این مشکلات به سیاست‌ های نادرست اتخاذشده در این صنعت طی دروان فعالیت تجاری‌سازان داخلی برمی‌گردد. وابستگی شدید این صنعت به تامین‌کنندگان و تولیدکنندگان خارجی و نادیده گرفتن بازارهای صادراتی در سال‌های گذشته، باعث شده است این صنعت تنها بازار داخلی را با تقاضای کم در اختیار داشته باشد که به مثابه گذاشتن تمام تخم‌مرغ‌ها در یک سبد است.

در این زمینه فربد زاوه، فعال و کارشناس صنعت خودرو معتقد است یکی از راه‌های خروج از بحران صنعت تجاری کشور، توجه ویژه به صادرات با پلت‌فرم‌های روز است.

اهمیت صادرات در ایجاد صرفه اقتصادی محصولات تجاری
بحث صادرات در سال‌های اخیر باتوجه به تمام محدودیت‌های داخلی و تحریم‌های خارجی، یک واژه نامانوس برای صنعت خودرو چه در بخش سواری و چه در بخش تجاری بوده است. با این‌حال در صورت لغو تحریم‌ها، امیدها برای صادرات خودروهای سواری بسیار بیشتر از بخش تجاری خواهد بود. زیرا به‌نظر می‌رسد تجاری‌سازان داخلی در سال‌های فعالیت خود، هدف روشنی را برای صادرات و دستیابی به بازارها نه در سطح جهانی بلکه تنها در سطح منطقه‌ای هم نداشته‌اند، درحالی‌که اهمیت صادرات برای صنعت خودرو بر کسی پوشیده نیست. 

فربد زاوه با اشاره به صادرات به‌عنوان راهی برای نجات صنعت تجاری کشور به «دنیای‌ خودرو» گفت: «اگر خودروسازان تجاری قصد دارند تولید را به‌گونه‌ای پیش ببرند که مقرون‌به‌صرفه باشد، باید به‌شدت روی صادرات این محصولات تمرکز کنند.»

این فعال و کارشناس صنعت خودرو کشور اظهار کرد: «نه در بخش خودرو تجاری و نه‌تنها در صنعت خودرو، بلکه حتی در سایر صنایع مانند لوازم خانگی و ساختمانی، تولیدکنندگان برای این‌که بتوانند حضور خود را حتی در بازار داخلی حفظ کنند، باید توجه ویژه‌ای به بازارهای صادراتی داشته باشند و راهی برای ورود محصولات خود به بازارهای مختلف باز کنند.»

به‌کارگیری پلت‌فرم‌های جدید؛ راه ورود به بازارهای جهانی
یکی از مشکلاتی که مسیر را برای صادرات محصولات تجاری ساخت داخل دشوار کرد، قدیمی بودن پلت‌فرم این خودروهاست. در شرایطی که خودروسازان بزرگ دنیا، تکنولوژی‌های روز را در محصولات جدید به‌کار می‌برند و دنیا برای استفاده از خودروهای خودران و الکتریکی آماده می‌شود، به‌نظر منطقی می‌رسد عرضه محصولات دیزلی و قدیمی در بازارهای جهانی حتی در خاورمیانه و کشورهای عربی، بسیار سخت و حتی ناشدنی باشد.  

زاوه در این خصوص بیان کرد: «به‌نظر می‌رسد بهترین کار برای شروع صادرات خودروهای تجاری داخلی به بازارهای منطقه‌ای یا حتی فراتر از آن، ارائه پلت‌فرم جدیدی است که با فناوری روز مانند برقی و هیبرید ارائه شود.»

وی در ادامه افزود: «نکته دیگر این‌که خودروسازان بخش تجاری باید به‌منظور کاهش هزینه‌ها به‌صورت تجمیعی فعالیت کنند تا بخش بازاریابی و فروش آن‌ها در خارج از کشور متمرکز شود.»

زاوه در ادامه با اشاره به بازارهای مناسب برای صادرات محصولات داخلی عنوان کرد: «به این منظور باید در گام نخست بازارهای منطقه ازجمله عراق، امارات و کشورهای منطقه و در گام دوم کشورهای آفریقایی برای صادرات تولیدکنندگان داخلی مدنظر قرار گیرند.» 

مونتاژکاران محصولات چینی توان صادرات ندارند
حتی در صورت آماده‌سازی زیرساخت‌های مربوط به صادرات خودروهای تجاری اما نمی‌توان از حضور پررنگ تولیدکنندگان چینی در بازارهای کوچک و بزرگ چشم‌پوشی کرد؛ موضوعی که به احتمال قوی مانع یا دست‌اندازی جدی برای تولیدکنندگان داخلی خواهد بود. بنابراین به گفته زاوه، تجاری‌سازان کشور باید محصولی را برای صادرات عرضه کنند که قابلیت رقابت با نمونه‌های چینی را داشته باشد. 
وی در این خصوص عنوان کرد: « درحال‌حاضر مشکل این است زیرساخت‌های خودروسازان داخلی از بین رفته و به مونتاژ محصولات چینی روی آورده‌اند. بنابراین نمی‌توانند با چینی‌ها در این بازار رقابت داشته باشند و صرفه اقتصادی تولید و صادرات را از دست داده‌اند.»  

وی تصریح کرد: «رویکرد تجاری‌سازان به صادرات نیازمند آن است که سرمایه‌گذاری جدی از سوی فعالان این بخش انجام شود و از این طریق بتوانند محصولی را با قابلیت صادرات، تولید کنند.»

زاوه در پایان با اشاره به لزوم رقابت با چینی در بازارهای منطقه‌ای تاکید کرد: «تجاری‌سازان کشور اگر قصد دارند نگاه صادراتی خود را توسعه دهند، باید محصولی تولید کنند که از نظر قیمت، پایین‌تر از مدل‌های چینی و از جنبه کیفیت بالاتر از آن‌ها باشد.»