کارشناسی خودرو کارن چک - رنگ شدگی - بدنه - فنی - ارائه برگه 

تولید محدود خودروهای تجاری در سال جاری

دنیای خودرو/ تولید انواع وانت از ۳۸ هزار و ۱۳۹ دستگاه در سال گذشته به ۴۶هزار و ۷۹۷ دستگاه تا پایان مهرماه سال جاری رسیده است.


خودروسازان در بخش تجاری به‌رغم تمام مشکلات داخلی و خارجی که در این صنعت وجود دارد، به دنبال راهی برای خروج از رکود هستند. صنعت تجاری کشور در سال‌های گذشته دستخوش اتفاقات بسیاری بود؛ از رونق تولید به‌واسطه همکاری دوباره اروپایی‌ها پس از امضای برجام گرفته تا خروج آن‌ها از بازار کشور هم‌زمان با خروج آمریکا از برجام که با اتفاقاتی همچون اعمال تحریم‌های جدید، ممنوعیت واردات CBU و حتی محدودشدن همکاری خودروسازان چینی همراه بود. 

با این‌همه اما خودروسازان داخلی تدابیر بسیاری برای زنده نگه داشتن این صنعت اندیشیدند و حتی در روزهای بسیار سخت هم تولید را هرچند به میزان محدود ادامه دادند؛ تولیدی که این روزها نه‌تنها در شرکت‌های خصوصی بلکه در شرکت‌های دولتی هم دشوار شده است و به دلیل گسسته‌شدن زنجیره تامین خارجی و بالا رفتن هزینه و زمان واردات، به‌سختی انجام می‌شود.


سهم ۴۴ درصدی ایران‌ خودرو دیزل از تولید خودروهای تجاری
براساس آن‌چه وزارت صنعت منتشر کرده است، در هفت‌ماهه سال جاری خودروسازان در بخش سنگین با رشد تولید نسبی همراه بوده‌اند. تجاری‌سازان کشور با تولید ۲۷۳۷ دستگاه خودرو موفق به ثبت رشد ۵۶درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته شدند.

بر این اساس ایران‌خودرودیزل به‌عنوان تولیدکننده دولتی و یکی از بزرگ‌ترین تجاری‌سازان کشور در هفت‌ماه سال جاری موفق به تولید ۱۲۲۸ دستگاه خودرو تجاری شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۱۶درصد رشد تولید برای این بخش داشته است. 

همچنین این آمار نشان می‌دهد سهم ایران‌خودرودیزل در میان ۲۷۳۷دستگاه کشنده، کامیون و کامیونت تولیدشده در کشور به ۴۴درصد می‌رسد. سایپادیزل هم به عنوان دیگر تجاری‌ساز دولتی در این هفت‌ماه سهم ۸درصدی از تولید تجاری‌ها را به دست آورد. 

تولید ۲۲۴دستگاه انواع کامیونت‌، کامیون و کشنده توسط سایپادیزل در این هفت‌ماه و مقایسه آن با تولید ۳۰۵ دستگاه در مدت مشابه سال گذشته، رشد ۲۶درصدی را برای این خودروسازی به همراه داشته است.



افت ۹درصدی تولید اتوبوس
برخلاف تولید در بخش باری اما خودروهای مسافری سنگین با افت تولید در این هفت‌ماه مواجه بوده‌اند. به دلیل آن‌که تنها مشتری این خودروها، شهرداری‌ها هستند و به نظر می‌رسد بودجه چندانی در سال‌های اخیر صرف خرید اتوبوس از تولیدکنندگان داخلی نشده است.

در همین راستا با کاهش تقاضا، شاهد افت تولید در این خودروسازان هستیم. براساس آمارها تولید خودروهای مسافری در هفت‌ماه سال جاری با کاهش ۹‌درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته همراه بوده است.

خودروسازان در این بخش موفق به تولید ۹۹۶دستگاه خودرو شدند که این رقم در سال گذشته ۱۰۹۴دستگاه بوده، نکته جالب این‌جاست که همچنان اوضاع تولید مینی‌بوس‌ها در مقایسه با اتوبوس‌ها بهتر است که یکی از دلایل آن قیمت بسیار بالای اتوبوس‌ها و تغییر جهت تقاضا از بازار اتوبوس‌ها به مینی‌بوس‌هاست.


رشد ۲۲.۷درصدی برای وانت‌ها در هفت‌ماهه ۹۹
وانت‌ها نیز به‌عنوان سبک‌ترین خودروهای باری ‌به‌رغم تمام تغییرات در بازار کار این خودرو، همچنان تقاضای خود را حفظ کرده‌ و توانسته‌اند سهم مناسبی از تولید تجاری‌ها داشته باشند. 

براساس آمارهای منتشرشده، در هفت‌ماه سال جاری تولید وانت‌ها با رشد ۲۲.۷درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشه همراه بوده است. براین اساس، تولید این خودروها از ۳۸هزار و ۱۳۹ دستگاه در سال گذشته به ۴۶هزار و ۷۹۷ دستگاه تا پایان مهرماه سال جاری رسیده است.


۴۲.۸ درصد؛ رشد تولید برای خودروهای زراعی
در میان خودروهای تجاری اما به‌نظر می‌رسد شانس با خودروهای کشاورزی هم یار بوده است. این خودروها در بخش‌های مختلف با افزایش تولید همراه بوده‌اند که براساس آن تولید کمباین رشد ۴۲.۸درصدی را تجربه کرده و از  ۲۴۳ دستگاه در سال گذشته به ۳۴۷ دستگاه در سال جاری رسیده است. 

تولید تراکتورها هم با رشد ۴.۶ درصدی از ۱۰هزار و ۷۷۴ دستگاه در سال گذشته به ۱۱هزار و ۲۷۳ دستگاه در هفت‌ماهه سال جاری رسیده است.

 رشد تولید در این بخش نشان از موفقیت عملکرد تولیدکنندگان این سگمنت دارد؛ تولیدکنندگانی که در سال‌های اخیر وابستگی خود را به کشورهای خارجی از بین برده و توانسته‌اند با سهم بیش‌از ۹۰درصدی داخلی‌سازی، تولید این خودروها را ادامه دهند و پای رقبای خود را از این بازار کوتاه کنند.