کارشناسی خودرو کارن چک - رنگ شدگی - بدنه - فنی - ارائه برگه 

ایزدرا کُمنداتور، هایپرکار گمنام تک ساخت با موتور V12 مرسدس

پدال/ آن دسته از مخاطبین پدال که سن بالاتری دارند و نید فور اسپید II سال ۱۹۹۷ را بازی کرده‌اند احتمالاً ایزدرا کمنداتور (Isdera Commendatore) را به یاد دارند. این یک هایپرکار زیبا و جذاب بود که فقط و فقط یک دستگاه از آن ساخته شد. کُمنداتور برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ به‌عنوان جانشین سوپراسپرت موتور وسط قبلی ایزدرا یعنی امپراطور معرفی شد. این هایپرکار جدید با بدنهٔ زیبا و کشیدهٔ خود، دهان‌های زیادی را باز کرد اما این تنها ویژگی چشمگیر ساختهٔ جدید ایزدرا نبود.


مهم‌ترین قسمت کُمنداتور قلب تپندهٔ آن بود زیرا در سینهٔ آن نیروگاه ۶ لیتری V12 ساخت مرسدس بنز قرار داشت که ۴۱۴ اسب بخار قدرت و ۵۸۰ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کرد. این همان موتوری است که بعداً توسط پاگانی در زوندا استفاده شد. ایزدرا برای انتقال قدرت این موتور یک گیربکس شش سرعتهٔ دستی را در نظر گرفته بود که در اصل نسخه‌ای اصلاح‌شده از گیربکس پنج سرعتهٔ راف پورشه بود. این گیربکس با تجهیز به دندهٔ شش، بروز شده بود تا کُمنداتور بتواند به حداکثر سرعت ۳۴۰ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند.


 
کُمنداتور بر اساس یک شاسی فریم فضایی ساخته شده بود و بدنهٔ آن از جنس فایبرگلاس تقویت‌شده با پلاستیک بود. این ماشین از درهای گالوینگ سود می‌بُرد و درهای پیشرانهٔ آن‌هم به شیوهٔ گالوینگ باز می‌شد. این ماشین به سیستم تعلیق فعال پورشه ۹۲۸ هم مجهز شده بود که در سرعت‌های بالا ارتفاع خودرو را ۷۵ میلی‌متر کاهش می‌داد تا ضریب درگ کاهش پیدا کند.

آئرودینامیک برای ایزدرا بسیار مهم بود و به همین دلیل برای کُمنداتور یک برف‌پاک‌کن مخصوص و یک بال عقب فعال طراحی کرده بود که به‌عنوان ترمز هوایی عمل می‌کرد. علاوه بر این، بجای آینه‌های جانبی سنتی، یک پریسکوپ روی سقف تعبیه شده بود. به لطف این ویژگی‌ها، کُمنداتور در تونل باد مرسدس به ضریب درگ تنها ۰.۳۰ دست پیدا کرد.


 
گفته می‌شود طراحی کُمنداتور از خودروهای مسابقه‌ای گروه C لمانز الهام گرفته است زیرا ایزدرا در ابتدا قصد داشت با این ماشین در مسابقات لمانز شرکت کند؛ اما اکثر بودجهٔ این شرکت از ژاپن تأمین می‌شد و به دلیل رکود اقتصادی این کشور در دههٔ ۹۰ میلادی، متأسفانه ایزدرا مجبور شد برنامه‌های مسابقه‌ای و تولیدی خود را کنار بگذارد. بدین ترتیب این شرکت مجبور به تغییر ساختار شد اما کُمنداتور توسط یک کنسرسیوم سوئیسی نجات یافت.

سپس این خودرو در نمایشگاه فرانکفورت ۱۹۹۹ توسط کنسرسیوم مذکور با نام جدید سیلور آرو یا پیکان نقره‌ای دوباره به نمایش درآمد؛ اما این تنها تغییر کُمنداتور نبود زیرا سوئیسی‌ها آن‌را به رینگ‌های آلیاژی پنج پرهٔ جدید، آینه‌های سنتی و از همه مهم‌تر پیشرانهٔ ۶.۹ لیتری V12 بزرگ‌تر مرسدس با ۶۱۹ اسب بخار قدرت مجهز کرده بودند.

 
سپس در سال ۲۰۱۶ ایزدرا توانست کمنداتور را از مالک آن خریداری کرده و با تجهیز به پیشرانهٔ اصلی، رینگ‌های BBS طلایی‌رنگ اصلی و رنگ بیرونی نقره‌ای پورشه، آن‌را به شرایط اولیهٔ ۱۹۹۳ بازگرداند. حال قرار است تنها ایزدرا کمنداتور دنیا به حراج گذاشته شود. این شاهکار آلمانی با مجوز خود ایزدرا و توسط RM Sotheby در حراجی پاریس به حراج گذاشته خواهد شد.