کارشناسی خودرو کارن چک - رنگ شدگی - بدنه - فنی - ارائه برگه 

لزوم حمایت از قطعه سازان در طرح یکسان سازی قطعات

پرشین خودرو/ در حالی معاون وزیر صمت بر موضوع مشترک سازی قطعات و تولید اقتصادی به وسیله تامین کنندگان داخلی تاکید کرده که به گفته کارشناسان بخش زیادی از مشترک سازی قطعات در زنجیره تامین خودروساران صورت گرفته است با این حال توسعه این طرح نیازمند حمایت وزارت صمت و خودروسازان از قطعه سازان است.
 

آن چه معمولا از موانع داخلی سازی قطعات مورد نیاز صنعت خودروسازی مطرح می شود تیراژ پایین تولید خودرو در کشور است که نه تنها هیچ صرفه اقتصادی به همراه ندارد بلکه منجر به تولید قطعاتی به مراتب گران تر می شود. در این میان برخی کارشناسان این حوزه در اختیار داشتن پلتفرم مشترک را راهکاری برای حل این مشکل می دانند و معتقدند که تنها در صورت طراحی این پلتفرم، می توان به تولید در اندازه های اقتصادی دست یافت و با تشکیل تیم های طراحی مشترک، زمینه را برای تولید قطعات در تیراژ بالا و با قیمت اقتصادی فراهم کرد.

اما در این میان مسئولان وزارت صمت ضمن تاکید بر طراحی پلت فرم مشترک تلاش برای کاهش قیمت تمام شده از طریق بهینه سازی طراحی ها برای مشترک سازی قطعات و اقتصادی شدن تولید انبوه به وسیله تامین کنندگان داخلی را مورد تاکید قرار می دهند.

در همین ارتباط امید رضایی کارشناس صنعت خودرو و قطعه سازی کشور، با اشاره به اینکه هم اکنون بر اساس پلتفرم خودروها یکسان سازی و یا مشترک سازی قطعات صورت گرفته است، اظهار داشت: به نظر می رسد تاکید اخیر معاون وزیر صمت موضوع تیراژ تولید است که تعیین کننده قیمت اقتصادی است موضوعی که اهمیت بیشتری نسبت به موضوع یکسان سازی قطعات دارد چرا که هم اکنون بخش قابل توجهی از یکسان سازی در حوزه قطعه سازی صورت گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه مشترک سازی قطعات معمولا در زمان طراحی خودروها دیده می شود، تصریح کرد: از آنجا که تعریف قطعات بر اساس پلت فرم خودروهاست بنابراین عمدتا شرکتهای صاحب دانش و طراح پلت فرم بخش قابل توجهی از قطعات را در زمان طراحی و در صورت امکان، کری اور ( استفاده از قطعات موجود ) می کنند.

رضایی اضافه کرد: بنابراین بر اساس پلتفرم خودرو یکسان سازی و یا مشترک سازی قطعات در خانواده محصولات ایران خودرو و سایپا صورت گرفته است.


یکسان سازی با هدف افزایش تیراژ موجب کاهش قیمت خودرو می شود
این کارشناس صنعت خودرو و قطعه کشور تاکید کرد: امروز هر خودروسازی به لحاظ اقتصادی در زمان طراحی تا حد امکان قطعات کری اور که تاثیری در عملکرد قطعه نگذارد را یکسان سازی می کند اما در خصوص یکسان سازی بخش از قطعاتی که در جریان طراحی دیده نشده است را به شرط اینکه در عملکرد خودرو تاثیر منفی نگذارد می تواند عملی کند گرچه که این موضوع می تواند در تولید اقتصادی از محل تیراژ تاثیر مثبت بگذارد.

رضایی افزود: یکسان سازی که با هدف افزایش تیراژ و تولید اقتصادی صورت می گیرد می تواند در قیمت اقتصادی و قیمت تمام شده تاثیر مثبتی بگذارد و موجب کاهش قیمت خودرو شود.

وی معتقد است موضوعی که معاون وزیر صمت به تازگی عنوان کردند به نظر یکسان سازی بر اساس توانایی های موجود صنایع داخلی است؛ به عنوان نمونه در طراحی رینگ برای مدلی از خودرو و در کلاس خاص این طراحی به نحوی انجام شود که سایر خودروسازان امکان استفاده در تولیدات را داشته باشند.

 
تاثیر مشترک سازی قطعات بر حذف برخی از سازندگان از زنجیره تامین
وی گفت: به طور قطع قطعه سازان از مشترک سازی قطعات که موجب افزایش تیراژ تولید می شود استقبال می کنند اما در این میان چنانچه یکسان سازی نیازمند سرمایه گذاری جدید و ارتقاء خطوط تولید باشد که امکان تامین آن فراهم نباشد طبعا قطعه ساز مخالفت خواهد کرد.

این فعال در صنعت قطعه سازی کشور در ادامه با اشاره به تاثیر مشترک سازی بر حذف برخی از قطعه سازان تصریح کرد: در جریان مشترک سازی چنانچه قطعه سازی زیر ساخت لازم را نداشته باشد ناچارا حذف می شود. اما اگر این زیرساخت در قطعه سازی وجود داشته باشد و با هزینه حداقلی امکان افزایش تیراژ را فراهم کند، 100 درصد به نفع قطعه ساز است.

رضایی در پایان بر لزوم حمایت وزارت صمت و خودروسازان از قطعه سازان در جریان مشترک سازی قطعات تاکید و خاطرنشان کرد: به منظور توسعه و اجرای طرح مشترک سازی قطعات، وزارت صمت و خودروسازان باید از قطعه سازانی که در مسیر ارتقاء قرار دارند حمایت کنند تا حفظ شوند در غیر این صورت این موضوع موجب حذف برخی قطعه سازان از زنجیره تامین خواهد شد.